BOB voor 7 op 10 Belgen favoriet voor veilig naar huis

3 op 4 Belgen die een avond op stap gaan en alcohol houdende dranken consumeren, regelen bij het begin van de avond hun vervoer naar huis. Het aanduiden van een BOB geniet daarbij voor de meerderheid (70%) de voorkeur boven taxi, te voet of openbaar vervoer. Vooraf een veilige rit naar huis plannen is de beste garantie voor een geslaagde avond uit op een verantwoordelijke manier, want alcohol drinken én rijden gaan niet samen.

Meerderheid plant veilige rit naar huis

Bijna 3 op 4 (73%) regelt op voorhand vervoer wanneer men alcohol wenst te consumeren tijdens een avondje uit. Voornamelijk vrouwen beslissen vooraf een veilige terugrit naar huis te plannen. Bij een zakenlunch, drinks met collega’s of recepties (33%) en het op café gaan (26%) wordt beduidend minder rekening gehouden met een veilige terugrit naar kantoor of thuis omdat men vooraf geen concrete plannen maakt. Dit in tegenstelling tot een diner bij vrienden of een etentje op restaurant waar 2 op 3 wel zijn terugkeer wel vooraf plant.

Het meest verkozen alternatief voor de auto is meerijden met een BOB (70%), gevolgd door het nemen van een taxi (41%) en te voet naar huis gaan (46%). Daarentegen beschouwt 1 op 3 het openbaar vervoer en 1 op 2 de fiets als minst haalbare vervoersalternatieven voor de auto wanneer men van plan is alcohol te drinken.

De absolute meerderheid (94%) van de ondervraagden pleit voor ‘Don’t Drink & Drive’ sensibiliseringsacties en ruim de helft gelooft dat deze het verantwoordelijkheidsgevoel over drinken en rijden effectief doen toenemen. 85% stelt dat bedrijven die alcohol houdende dranken produceren ook hun steentje in de sensibilisering moeten bijdragen.

Als BOB verstek laat gaan

Ondanks het succes van het meerijden met een BOB, blijkt dit alternatief vaak een zwakke schakel. In bijna 1 op 3 gevallen blijkt de BOB die aan het begin van de avond werd aangeduid niet de uiteindelijke bob te zijn die iedereen veilig naar huis brengt. Ook het uitgaan in groep geeft volgens de studie een vals veiligheidsgevoel. 1 op 3 (31%) denkt in deze situatie minder na over de wijze waarop men weer veilig thuis geraakt omdat men er op rekent dat er sowieso wel iemand niet drinkt en kan rijden.

Als BOB het laat afweten, zoekt de helft van de deelnemers aan de studie een nieuwe BOB, 1 op drie neemt een taxi en 1 op 5 blijft ergens slapen. Ondanks de risico’s rijdt bijna 10 %, vooral mannen, onder invloed naar huis.

Vijf handige uitgangstips voor een veilige terugrit naar huis

1. bereid je terugreis op voorhand altijd voor, zo vermijd je lastige of risicovolle situaties na een avondje uit en spreek een beurtrol af voor het aanduiden van een BOB;

2. sla het telefoonnummer van een taxi op in je gsm of bestel op voorhand een taxi;

3. check vooraf waar en wanneer je de tram/bus kan nemen en zet je alarm zodat je de laatste bus, tram of trein niet mist;

4. ga na of er initiatieven zijn zoals een feestbus, nachtbussen, Responsible Drivers en maak er gebruik van;

5. zet nuttige apps op je mobiele telefoon, zoals de MNM Zero Car Facebook-, iPhone- en Android-applicatie of taxi.ikbob.be en waak er over dat je GSM volledig opgeladen is.

Deze resultaten blijken uit de studie ‘Don’t Drink & Drive’ in opdracht van AB InBev, door het onafhankelijke studiebureau IPSOS bij een representatieve steekproef van 1.021 meerderjarige Belgen.